Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je konferenciju „Cirkularna ekonomija, zapošljavanje i digitalizacija u svetlu Konferencije o budućnosti Evrope“, u sredu, 23. marta 2022. godine, s početkom u 10 časova.

U uvodnom panelu učesnicima se obratila Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Republike Srbije i Darija Kisić Tepavčević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pjer Košar ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji (kao države predsedavajuće Savetu EU), Emanuele Žiofre šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nataša Dragojlović koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije.

Iako Srbija nije članica Evropske unije i građani Zapadnog Balkana nisu u potpunosti uključeni u aktivnosti koje proističu iz inicijative Konferencija o budućnosti Evrope, to po oceni ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović nije razlog da se u našem društvu ne razgovara o svim temama koje se tiču budućnosti našeg kontinenta. Više informacija možete pronaći na ovom linku.

Cilj ovog skupa jeste da podstakne javni dijalog o temama u vezi sa razvojem EU, kao i aktivnijim uključivanjem građana u izgradnju zajedničke evropske budućnosti. Teme – cirkularna ekonomija, zapošljavanje i digitalizacija, odabrane su kao neke od prioritetnih tema koje je Evropska unija definisala kao ključne za sopstvenu budućnost.

Na prvom ekspertskom panelu "Snažnija privreda, socijalna pravda i radna mesta" učesnicima su se obratili Sandra Grujičić, pomoćnik ministra, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za rad i zapošljavanje, Snežana Radinović direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, Darko Burčul - Infostud, Predrag Stošić - Radanska ruža, socijalno preduzeće, uspešan primer iz prakse - EU PRO projekat, kao i online učesnici Sanja Paunović, Savez samostalnih sindikata Srbije, Čedanka Andrić predsednica sindikata „Nezavisnost“, Srđan Drobnjaković direktor Unije poslodavaca Srbije, Valentina Ivanić koordinatorka radne grupe za Poglavlje 22, Nacionalni konvent o EU, Nataša Vučković fondacija „Centar za demokratiju“, Nacionalni konvent o EU i Luka Marošanin Studentska konferencija univerziteta Srbije. 

Na drugom ekspertskom panelu "Cirkularna ekonomija i zapošljavanje" učesnicima su se obratili Dragan Ugrčić pomoćnik ministra Ministarstva privrede, doc. dr Maja Đolić Tehnološko-metalurški fakultet, Marko Milačić Suez Srbija, Nataša Gligorijević Centar za održivi razvoj Srbije, koordinatorka međusektorske radne grupe za održivi razvoj, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, kao i online učesnici Bojana Milutinović „Elixir group“ – uspešni primer iz prakse, Aleksandar Pavlović Euro spin Vranje, uspešan primer iz prakse - EU PRO projekat, Branislav Milosav Sektor za regionalni razvoj i projekte - RCR Banat, menadžer projekta „Circle“, Marko Radić Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, Pavle Medić CEVES, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji. 

Na trećem ekspertskom panelu "Digitalizacija i zapošljavanje" obratili su se Milan Dobrijević državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i koordinator Klastera 3, Nikolas Rabrenović suosnivač kompanije „Kushim“ i predsednik „La French Tech“ u Srbiji - uspešni primer saradnje Republike Francuske i Republike Srbije, Žan-Kristof Bonis francuski futurista, partner u „Nextcorpo“ i osnivač „Team4Ukraine“, Ivana Kostić Fond za inovacionu delatnost, Danilo Hinić predstavnik firme ENEL PS, uspešan primer iz prakse, kao i online panelisti Vladan Jeremić direktor Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), regionalna digitalna turistička platforma „Visit East Serbia“, Tomislav Knežević GIZ, vođa projekta „Razvoj privatnog sektora u Srbiji“, Nikola Marković koordinator radne grupe za Poglavlje 10, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Mladen Stanić Omladinska mreža Srb.

 

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…