Održana konferencija„VIA ISTER – Putevima Rimljana duž Dunava “

U utorak, 27. decembra 2022. godine, kraj obale Dunava, u Nebojšinoj kuli na Kalemegdanu, održana je konferencija „VIA ISTER – Putevima Rimljana duž Dunava“, u organizaciji projekta ISTER i Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd.

 

Međunarodni projekat Povezivanje Dunavskog regiona istorijskim rimskim rutama - ISTER ima za cilj ponovno otkrivanje i obnavljanje antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona. ISTER promoviše ovu mrežu puteva i naselja kao priliku za jačanje teritorijalne konkurentnosti i održivog rasta Dunavskog regiona kroz kreiranje nove VIA ISTER eko-kulturne rute - Putevima Rimljana duž Dunava!

 

Na samom početku konferencije, prisutnima se obratila Snežana Radinović, direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, i istakla značaj ISTER projekta, kao i drugih projekata koji na inovativan i moderan način predstavljaju kulturno nasleđe i približavaju ga novim generacijama.

 

 

 

U nastavku, Marija Janjić, menadžer projekta ISTER,  predstavila je aktivnosti i ključne rezultate ISTER projekta, realizovane u prethodne dve godine njegove implementacije:

  • Virtuelni ISTER GIS Atlas, digitalnu bazu podataka o rimskim putevima i naseljima duž Dunava,
  • VIA ISTER aplikaciju, interaktivni onlajn alat za istraživanje eko-kulturne VIA ISTER rute, namenjen svima koji žele da se upoznaju sa bogatim rimskim kulturnim nasleđem Dunavskog regiona,
  • ISTER miljokaze – info table inspirisane rimskim putokazima, kojima će VIA ISTER ruta duž Dunava biti i fizički obeležena od njegovog izvora od ušća.

Tokom konferencije predstavljeni su i drugi projekti i inicijative koji promovišu Dunavski region i njegovo bogato prirodno i kulturno nasleđe.

Nemanja Mrđić ispred Arheološkog instituta Beograd predstavio je međunarodni projekat „Living Danube Limes“, koji poput ISTER projekta teži promociji rimskog kulturnog nasleđa Podunavlja i oživljava rimske vodene puteve plovidbom repilike rimske galije niz Dunav.

 

Značaj Dunava i projekte kojima teže da ga još više ožive i „probude“ predstavio je Srđa Lješević iz Agencije za upravljanje lukama. Nova dunavska pristaništa će doprineti promociji i dostupnosti Sirmijuma, Viminacijuma i drugih kulturnih lokaliteta uz Dunav.

 

Biljana Lučić ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica prezentovala je kulturnu baštinu Srema i planove za proširenje kulturnih ruta i duž reke Save.

 

Predstavnica Beogradske tvrđave Milica Stajić, podsetila je prisutne na burnu istoriju Beograda, nekadašnjeg Singidunuma, i kako je on izgledao u doma Rimljana.

 

Rade Milić iz Centra za urbani razvoj iz Beograda predstavio je projekte centra i demonstrirao kako uz pomoć proširene i virtuelne realnosti i drugih digitalnih alata promovišu kulturno nasleđe Srbije.

 

Na samom kraju događaja, učesnici su imali priliku da obiđu rimsko kulturnog nasleđe Singidunuma, izloženo u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu.

 

Pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…