Добри резултати Савета за запошљавање изазов да у овој години буду још бољи

Савет за запошљавање у овој години планира низ нових мера и активности како би био подршка младима који желе да започну свој посао, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Председник Савета и члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да ће и ове године бити организован велики сајам запошљавања који ће бити одржан 18. априла.

– Понудићемо локале које ћемо давати под повољним условима за отварање малих и средњих предузећа. Обићи ћемо све рубне и градске општине које имају рубне делове као што су Вождовац, Земун, Палилула, Чукарица. Где год постоји пољопривредно земљиште идемо са конкретним програмима и понудићемо им обуке, писање пројеката како би били спремни за крај 2016. и почетак 2017. године, када ће моћи из ИПАРД-а да добију средства. Не желимо да нам се догоди да средства буду на располагању, а да нема пројеката. Апелујем на све људе који желе да уђу у пољопривреду или се њом већ баве да се удружују, праве кластере, задруге јер ће тако лакше добити средства и моћи да се појаве на тржишту са већим количинама робе и тако буду конкурентнији – истакао је Петронијевић.
Према његовим речима, почиње са радом и Научно-технилошки парк, 12 компанија улази у марту, што је око 500 радних места, а „уз бизнис-инкубаторе до краја године ћемо доћи до пројектованих 1.000 радних места”.

– Фонд за развој је поново ту са својим старт-ап кредитима, као и Национална служба за запошљавање са бесповратним средствима. Све обуке које смо спровели и конкретне субвенције које смо дали привредницима дали су резултате. Имамо више од 98 отворених предузећа у прошлој години, а ми смо поносни на то што су користили наше услуге и прошли кроз наше програме – нагласио је Петронијевић и додао да су озбиљни резултати постигнути 2015. године, те да је сада изазов да ове године они буду бољи.

Секретарка за привреду Тијана Маљковић је навела да ове године има нових субвенција за женско предузетништво у износу од пет милиона динара, те да се очекује да ће се запослити више од десет особа, а десет привредних субјеката ће добити средства.

– Имамо нову субвенцију када су у питању иновативне делатности за 20 старт-ап компанија. За пољопривреду смо удвостручили средства, прошле године то је било 20 милиона динара, а ове 40 милиона и имамо субвенцију у области повртарства и воћарства са системом за наводњавање, противградним мрежама, обуке у пчеларству и органској производњи. У туризму се прошле године добро показала субвенција за манифетације тако да ћемо ове године то поновити, а имамо и нову субвенцију за нови туристички производ који ће бити понуђен на територији града. Имаћемо радионице „Знањем до циља”, „Информацијом до циља” у прве две седмице марта, а нешто сасвим ново је Сајам женског предузетништва, који ће бити организован 15. марта у Коларцу. Организоваћемо и Београдске инвестиционе дане, као и велики број округлих столова са представницима туризма, пољопривреде, старих заната и угоститељских удружења – објаснила је Тијана Маљковић.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…