250 милиона евра и гаранција ЕУ за кредитирање малих и средњих предузећа у југоисточној Европи

Мала и средња предузећа у седам земаља југоисточне Европе (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Бивша југословенска Република Македонија, Молдавија, Румунија и Србија) ће остварити лакши приступ ризичном капиталу и то захваљујући гаранцији Innovfin-a , кредитног инструмента ЕУ у оквиру програма Хоризон 2020.

Споразум који су данас потписали Европски инвестициони фонд(ЕИФ) и немачка банкарска група ПроЦредит ће омогућити банкама да склопе нове кредитне уговоре са малим и средњим предузећима и предузећима средње тржишне капитализације у укупном износу од 250 милиона евра у наредне две године.

Карлос Моедаш, европски комесар за истраживање, науку и иновације, изјавио је: “Кредитни споразум који је данас потписан је отворен за сва мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације у државама чланицама ЕУ, али и у државама које учествују у програму Хоризон 2020 у југоисточној Европи. Циљ споразума је да се подстакну инвестиције у иновативне компаније ради раста и запошљавања.”

Европски инвестициони фонд и ЕУ, у оквиру Innovfin-a гаранције за мала и средња предузећа, гарантују за до 50 одсто износа кредита намењених активностима у области иновација. Ово је део нове генерације финансијских инструмената развијених у оквиру програма Хоризон 2020, оквирног програма ЕУ за истраживање и иновације (ИП/14/670).

Контекст

Инструмент Innovfin обезбеђује гаранције и контрагаранције за финансирање дуговања у распону од 25.000 до 7,5 милиона евра са циљем да побољша приступ кредитном финансирању за иновативна мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације (до 499 запослених). Инструментом управља ЕИФ док кредите обезбеђују финансијски посредници – банке и друге финансијске институције – у државама чланицама и придруженим земљама. У оквиру овог инструмента, гаранцију финансијским посредницима даје ЕИФ и то у износу губитака насталих услед финансирања дуга које покрива овај инструмент.

Innovfin-a гаранција за мала и средња предузећа је део “Финансирања ЕУ за иноваторе”, односно нове генерације финансијских инструмената и саветодавних услуга ЕУ које су развијене у оквиру програма Хоризон 2020 са циљем да се иновативним предузећима обезбеди бољи приступ финансирању. На овај начин ће у истраживање и иновације широм Европе бити уложено до 48 милијарди евра.

О програму Хоризон 2020

Европска унија је 1. јануара 2014. покренула нови програм за финансирање истраживања и иновација под називом Хоризон 2020. У периоду од седам година, у пројекте иновација и истраживање ће бити уложено готово 80 милијарди евра, чиме ће се подржати конкурентност европске привреде и проширити границе људског знања. Буџет ЕУ за истраживање је усмерен углавном на унапређење свакодневног живота у областима попут здравства, животне средине, саобраћаја, хране и енергетике. Истраживачка партнерства са фармацеутском, ваздухопловном, аутомобилском и електронском индустријом ће подстаћи и комбинацију приватно-јавних инвестиција, а све у циљу подршке даљем расту и запошљавању висококвалификоване радне снаге.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…