Инклузивни научни пројекат Европског социјалног фонда

Digital Marketing Capacity Building – Empowering Persons with Physical Disabilities for Remote Work (DI-MARC)

Међународни конзорцијум са Институтом економских наука из Београда као руководиоцем пројекта, отпочео је 1. октобра 2023. године са реализацијом инклузивног научног пројекта „Оснаживање особа са физичким инвалидитетом за рад на даљину кроз унапређење дигиталних маркетинг компетенција“ (енг. „Digital Marketing Capacity Building - Empowering Persons with Physical Disabilities for Remote Work“ краће DI-MARC).

DI-MARC пројекат је одобрен у оквиру изузетно компетитивног позива ESF-2022-SOC-INNOV Европског социјалног фонда плус (ESF), те избодован од стране рецензената са 96/100 поена, што је једна од највиших оцена које су пројекти из области друштвених наука из Србије добили на програмима које финансира Европска комисија. Период реализације пројекта је 24 месеца (1. октобар 2023. године – 30. септембар 2025. године).

 

 

DI-MARC пројекат реализује Departman za digitalnu ekonomiju Instituta ekonomskih nauka у сарадњи са девет институција из Србије, Хрватске и Црне Горе, у оквиру Компоненте за запошљавање и социјалне иновације Европског социјалног фонда плус, као главног програма ЕУ у области рада, запошљавања и социјалне политике који је отворен и за државе кандидате за чланство у ЕУ.

Партнери који учествују у реализацији пројекта:

1. Институт економских наука, Београд, Србија – руководилац пројекта
2. Регионална агенција за развој и европске интеграције, Београд, Србија
3. Удружење особа са инвалидитетом Београд, Србија
4. Јаглац - удружење особа са интелектуалним тешкоћама, Ораховица, Хрватска
5. Центар за предузетништво, Осијек, Хрватска
6. Предузетничко - развојни центар Општине Ердут, Хрватска
7. Општина Ердут, Хрватска
8. МАММ, Никшић, Црна Гора
9. Удружење младих са хендикепом Црне Горе, Подгорица, Црна Гора
10. Општина Котор, Црна Гора.

 

DI-MARC пројекат је фокусиран на имплементацију дигиталних технологија у функцији унапређења инклузије, односно на унапређење дигиталних маркетинг компетенција особа са физичким инвалидитетом за рад на даљину (remote work). Рад на даљину ствара изузетан потенцијал за запошљавање особа са физичким инвалидитетом, међутим кључни изазови са којима се оне суочавају су делимична или потпуна искљученост са тржишта рада и недостатак дигиталних компетенција потребних за запошљавање, како на традиционалном тржишту рада, тако и на дигиталним платформама за рад на даљину (Upwork, Freelancer, Fiverr).С тим у вези циљ DI-MARC пројекта је унапређење компетенција особа са инвалидитетом, који се постиже (1) проценом нивоа њихових постојећих вештина и компетенција и (2) креирањем и спровођењем програма обуке усмерених на изградњу и унапређење компетенција потребних за рад. Сегмент дигиталног маркетинга је одабран као примарни за истраживање јер је на платформама за рад на даљину значајно повећана потражња за пословима у овој области, те су и могућности за запошљавање особа са физичким инвалидитетом највеће у области дигиталног маркетинга.

 

 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…