Усвојена Уредба за подстицање женског предузетништва

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво у 2023. години, а са циљем јачања женског предузетништва, повећања броја привредних субјеката и даљег подстицања запошљавања.

Програм представља комбинацију бесповратних средстава из буџета и повољних кредита Фонда за развој. Кроз овај Програм Влада жели да пружи системску подршку женском предузетништву, како би се дала подршка женама за наставак и развој њихових бизниса, а тиме подстакло и јачање предузетништва, малих и средњих предузећа, која су кичма развоја наше привреде. 

Средства опредељена Програмом намењена су за финансијску подршку новооснованим и постојећим предузетницама, као и микро и малим привредним друштвима, која су регистрована у Агенцији за привредне регистре, а чији је оснивач и законски заступник жена. У привредном друштву које име више оснивача, минимални удео који мора бити у власништву једне или више жена је 50 одсто и један од законских заступника мора бити жена.

Како се наводи у Уредби, средства опредељена Програмом, намењена су, између осталог, за куповину машина/опреме/алата, нове рачунарске опреме и софтвера, возила која служе за превоз сопствених производа, репроматеријала и сировина и других транспортних средстава укључених у процес производње и пружање услуга (нових или половних, не старијих од пет година).

Средства из Програма су намењена и за текуће одржавањем адаптацију пословно и/или производног простора до износа од милион динара од укупних средстава за инвестирање, за куповину пословног/производног простора за привредне субјекте који су регистровани у АПР-у до 31. децембра 2020. године и на дан 31. децембар 2022. године запошљавају минимум пет запослених (укључујући и саму предузетницу). Средства могу бити намењена и за оперативне трошкове, који могу да учествују највише до 25 одсто у структури укупног улагања за која се потражују средства Програма.

Привредни субјекти који задовоље услове Програма могу остварити право на финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу од 40 одсто вредности улагања, односно до 50 одсто вредности улагања за привредне субјекте који припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености.

Преостали износ инвестиционог улагања привредних друштава и предузетника финансираће се из кредита Фонда за развој према прописаним условима. У зависности од прописаних услова, може се одобрити минимална укупни износ средстава (кредит + бесповратна средства) од 400.000 динара, док је максималан могућ износ средстава 12 милиона динара.

Јавни позив, упутство о начину спровођења Програма, конкурсна документација као и информација о условима кредита код Фонда, биће објављени на интернет сајту Министарства привреде www.privreda.gov.rs, Фонда за развој www.fondzarazvoj.gov.rs и Порталу предузетништва www.preduzetnistvo.gov.rs.

Uredba Program za žene preduzetnice

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…