Print this page
ISTER projekat predstavljen tokom radionice Arheološkog instituta

Tokom onlajn radionice međunarodnog projekta Living Danube Limes, organizovane 22. juna 2022. godine od strane Arheološkog instituta Beograd, predstavljeni su ciljevi i ključne aktivnosti ISTER projekta.

Međunarodni projekat ISTER ima za cilj ponovno otkrivanje i obnavljanje antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona. ISTER promoviše ovu mrežu puteva i naselja kao priliku za jačanje teritorijalne konkurentnosti i održivog rasta Dunavskog regiona kroz kreiranje nove VIA ISTER eko-kulturne rute.

 

Na samom početku radionice prezentovan je projekat Living Danube Limes. Kao i ISTER, ovaj projekat se realizuje pod okriljem Transnacionalnog programa Dunav i bavi se valorizacijom kulturnog nasleđa i podsticanjem održivog turizma kroz negovanje zajedničkog rimskog kulturnog nasleđa duž Dunavskog područja, kao osnove za razvoj nove kulturne rute.

Nemanja Mrđić i Snežana Golubović iz Arheološkog instituta, kao predstavnici jednog od projektnih partnera Living Danube Limes projekta iz Srbije, najavili su predstojeće aktivnosti projekta i sa nestrpljenjem iščekivano krstarenje replike rimske galije „Danuvia Alacris”, koja će uskoro krenuti na svoj put Dunavom, i kroz Srbiju ploviti tokom septembra 2022. godine.

 

U nastavku radionice, Milena Krklješ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada govorila je o kulturnom i graditeljskom nasleđu duž Dunava i njegovom ogromnom potencijalu za urbani i turistički razvoj, i predstavila učesnicima neke od bisera graditeljstva duž toka Dunava u Srbiji.

Jelena Anđelković Grašar sa Arheološkog instituta Beograd je potom govorila o značaju edukacije i prenosu znanja u cilju bolje vidljivosti i održivosti kulturnog nasleđa kroz uspešan primer Arheološkog parka Viminacium i brojnih obrazovnih aktivnosti koje park nudi svojim posetiocima.

Ispred Turističke organizacije Srbije učesnicima radionice se obratila Smiljana Novičić i istakla značaj kulturnog nasleđa za razvoj turizma cele Srbije i nove trendove u turizmu koje u fokus i interesovanje turista stavljaju upravo kulturno nasleđe.

 

Potom se učesnicima radionice iz različitih kulturnih i obrazovnih institucija, javnog i privrednog sektora  obratila Marija Janjić, menadžer projekta  ISTER i predstavila ciljeve projekta i njegove ključne elemente:

  • GIS Atlas ISTER rute - bazu podataka o rimskom kulturnom nasleđu i rimskim cestama duž Dunava,
  • ISTER interaktivni alat - aplikaciju koja će u narednom periodu biti dostupna svima i predstavljaće praktičan vodič kroz bogato rimsko kulturno nasleđe Dunavskog regiona, sa predloženim rutama koje će povesti neke nove putnike stopama Rimljana!
  • Plan obeležavanja ISTER rute postavljanjem putokaza dizajniranih po uzoru na rimske miljokaze kojima su obeležavani putevi u rimsko doba.

 

Na samom kraju radionice, diskutovalo se o problemima, mogućnostima, ključnim interesnim stranama i šansama za bolju prezentaciju i iskorišćenost kultunog nasleđa Podunavlja i Srbije u cilju razvoja turizma na lokalnom i nacionalnom nivou.

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…