Projekat „Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu” realizovaće se do kraja 2019. godine, što znači da ćemo uskoro rekonstruisati objekte Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara, tako da će biti energetski efikasni odnosno trošiće manje energije, a ujedno pružati bržu i kvalitetniju uslugu građanima, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva rudarsta i energetike Stevica Deđanski i direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd Snežana Radinović potpisali su 25. aprila u Starom dvoru Memorandum o saradnji na implementaciji projekta rehabilitacije četiri javne zgrade, objavljeno je u Biltenu o razvojnoj pomoći u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije. Reč je o objektima Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara. Ovaj projekat vredan je 16 miliona evra, od čega 11 miliona evra predstavlja doprinos EU, a pet miliona iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radojičić ističe da je reč o prvom projektu koji je Grad Beograd dobio iz IPA sredstava Evropske unije, uz veliku podršku nadležnog Ministarstva za evropske integracije.

– Izvršićemo rekonstrukciju četiri objekta koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a koji u Beogradu decenijama nisu obnovljeni. Recimo, od kada je izgrađena zgrada Hitne pomoći, šezdesetih godina prošlog veka, ona nikada nije rekonstruisana, dok se broj naših stanovnika značajno povećao. Grad Beograd konačno će imati Hitnu pomoć, Gradsku biblioteku, Studentsku polikliniku i Stacionar po evropskim standardima i koji će moći da odgovore potrebama građana – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, iako nije bilo lako doći do tačke u kojoj Grad Beograd ima projekat koji je spreman za finansiranje, zahvaljujući svim nadležnim sekretarijatima i institucijama grada koji su radili na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, pripremi tehničke dokumentacije, projekat je spreman za realizaciju.

Snežana Radinović je istakla da je veliko zadovoljstvo što je nakon višegodišnjeg rada RAREI na pripremi ideje i samog projekta, ovaj projekat odobren za finansiranje iz sredstava Evropske unije kroz IPA 2 komponentu.

– Ovo nije i jedini projekat Grada Beograda finansiran iz EU sredstava. U poslednjih nekoliko godina, RAREI je uspela da povuče sredstva za Grad Beograd i kroz projekte finansirane iz različitih programa Evropske unije – kaže ona i objašnjava da će ovi projekti doprineti unapređenju modela upravljanja urbanim šumama, uređenju urbane sredine na odabranoj lokaciji u Beogradu uz pomoć prirodnih rešenja, kao i da će predstavljati podršku u radu zaposlenih iz lokalne samouprave u pojedinim procedurama.

Kako je ministarka Jadranka Joksimović istakla prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji, ovaj projekat će biti na korist građanima u segmentima zdravlja i kulture, što su osnove razvoja zdrave države.

– Energetska efikasnost ne znači samo smanjenje ugljen-dioksida, već dovodi i do konkretnih ušteda energenata, što je dodata vrednost celog projekta – ukazala je ministarka.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine 5. juna, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govoriće o projektu „Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu” na konferenciji za medije koju organizuje Program „Podrška Evropske unije u pripremi projekata” (EU PPF). Ova konferencija organizuje se povodom predstavljanja programa tehničke pomoći vrednog 20,1 milion evra za pripremu tehničke/tenderske dokumentacije projekata u oblasti zaštite životne sredine, energetike i transporta.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…