ISTER projekat predstavljen tokom radionice Arheološkog instituta

Tokom onlajn radionice međunarodnog projekta Living Danube Limes, organizovane 22. juna 2022. godine od strane Arheološkog instituta Beograd, predstavljeni su ciljevi i ključne aktivnosti ISTER projekta.

Međunarodni projekat ISTER ima za cilj ponovno otkrivanje i obnavljanje antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona. ISTER promoviše ovu mrežu puteva i naselja kao priliku za jačanje teritorijalne konkurentnosti i održivog rasta Dunavskog regiona kroz kreiranje nove VIA ISTER eko-kulturne rute.

 

Na samom početku radionice prezentovan je projekat Living Danube Limes. Kao i ISTER, ovaj projekat se realizuje pod okriljem Transnacionalnog programa Dunav i bavi se valorizacijom kulturnog nasleđa i podsticanjem održivog turizma kroz negovanje zajedničkog rimskog kulturnog nasleđa duž Dunavskog područja, kao osnove za razvoj nove kulturne rute.

Nemanja Mrđić i Snežana Golubović iz Arheološkog instituta, kao predstavnici jednog od projektnih partnera Living Danube Limes projekta iz Srbije, najavili su predstojeće aktivnosti projekta i sa nestrpljenjem iščekivano krstarenje replike rimske galije „Danuvia Alacris”, koja će uskoro krenuti na svoj put Dunavom, i kroz Srbiju ploviti tokom septembra 2022. godine.

 

U nastavku radionice, Milena Krklješ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada govorila je o kulturnom i graditeljskom nasleđu duž Dunava i njegovom ogromnom potencijalu za urbani i turistički razvoj, i predstavila učesnicima neke od bisera graditeljstva duž toka Dunava u Srbiji.

Jelena Anđelković Grašar sa Arheološkog instituta Beograd je potom govorila o značaju edukacije i prenosu znanja u cilju bolje vidljivosti i održivosti kulturnog nasleđa kroz uspešan primer Arheološkog parka Viminacium i brojnih obrazovnih aktivnosti koje park nudi svojim posetiocima.

Ispred Turističke organizacije Srbije učesnicima radionice se obratila Smiljana Novičić i istakla značaj kulturnog nasleđa za razvoj turizma cele Srbije i nove trendove u turizmu koje u fokus i interesovanje turista stavljaju upravo kulturno nasleđe.

 

Potom se učesnicima radionice iz različitih kulturnih i obrazovnih institucija, javnog i privrednog sektora  obratila Marija Janjić, menadžer projekta  ISTER i predstavila ciljeve projekta i njegove ključne elemente:

  • GIS Atlas ISTER rute - bazu podataka o rimskom kulturnom nasleđu i rimskim cestama duž Dunava,
  • ISTER interaktivni alat - aplikaciju koja će u narednom periodu biti dostupna svima i predstavljaće praktičan vodič kroz bogato rimsko kulturno nasleđe Dunavskog regiona, sa predloženim rutama koje će povesti neke nove putnike stopama Rimljana!
  • Plan obeležavanja ISTER rute postavljanjem putokaza dizajniranih po uzoru na rimske miljokaze kojima su obeležavani putevi u rimsko doba.

 

Na samom kraju radionice, diskutovalo se o problemima, mogućnostima, ključnim interesnim stranama i šansama za bolju prezentaciju i iskorišćenost kultunog nasleđa Podunavlja i Srbije u cilju razvoja turizma na lokalnom i nacionalnom nivou.

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…