Градоначелник Београда Синиша Мали и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт најавили су  почетак пројекта „ЕУ подршка запошљавању Рома”, који финансира Европска унија и који се спроводи у партнерству са Градом Београдом.
 
Синиша Мали је у Градском центру за социјално предузетништво рекао да је у питању пилот пројекат, који на прави начин треба да покаже како се решава економско питање ромске популације у граду.
 
 
– Ради се о пилот пројекту који нам омогућава да оснажимо и тренирамо стотину припадника ромске популације. Уколико они буду успешни у свом делу посла, ми ћемо им дати грантове у износу до 3.400 евра. То ће да нам покаже како треба дугорочно да решавамо овај проблем. Уколико овај пројекат успе, ми ћемо са тим активностима наставити, уз подршку Европске уније. Град Београд има све институције које су неопходне за спровођење програма. Активно су се укључили Секретаријат за социјалну заштиту, Градски центар за социјални рад, Центар за предузетништво и Агенција за регионални развој и европске интеграције, а Град има и добру сарадњу са ромским удружењима – истакао је Мали.
 
Градоначелник је захвалио Европској унији на подршци, и додао да је ово још један пример сарадње, коју ће овај пројекат додатно оснажити.
 
Девенпорт је захвалио градоначелнику што је Град Београд са својим институцијама узео активно учешће у овом прјекту.
 
– Драго ми је што Делегација ЕУ у Србији има прилику да заједно са Градом Београдом помогне у побољшању живота припадника ромске заједнице – нагласио је он и додао да таква одлука говори да је локална власт свесна изазова у области запошљавања ромских суграђана, а да формирање Градског центра за социјално предузетништво указује да Град жели да се посвети побољшању живота оних којима је то најпотребније.
 
Први корак пројекта представљају обуке о начелима вођења бизниса у циљу самозапошљавања незапослених Рома у Београду. Обуку ће проћи укупно 100 незапослених Рома који су заинтересовани да покрену сопствени посао, од којих ће њих 50 са најбољим бизнис планом добити додатну помоћ пројекта у виду опреме за рад.
 
Догађају су присуствовали и менаџер пројектно-оперативног центра УНОПС-а у Србији Грем Тиндал, државни секретар за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић, директорка Градског центра за социјално предузетништво Београда Александра Грубин и директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Никола Вучељић и заменица секретарке за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…