Савет за запошљавање града Београда, чији су чланови између осталих и представници Националне службе за запошљавање, Привредне коморе Београда, Фонда за развој, Регионалне агенције за развој и европске интеграције, Градског центра за социјално предузетништво и Секретаријата за привреду, организовао је данас радионицу „Информацијом до циља” за привреднике, што им је омогућило да се, осим упознавања са спровођењем јавних позива за доделу субвенција за унапређење пословања, упознају и са врстама кредита за које могу аплицирати, као и обукама и услугама које наведене институције пружају привредницима у циљу унапређења њиховог пословања.
 
– Циљ је да се по први пут Градска управа и Савет за запошљавање, који последњих осам година није радио, крену у имплементацију Локалног акционог плана за запошљавање. Ми желимо да креирамо политику заједно са привредницима, као што смо разговарали са угоститељима, па смо спустили цену башта за 50 одсто не би ли им помогли да запосле више људи. Исто тако ћемо покушати да све ове субвенције које дајемо као Град, али и субвенције које даје Република, које даје Национална служба за запошљавање, кредити које даје Фонд за развој, и домаћи инвеститори који ће отварати од 50 до 200 радних места, на једном месту дамо информацију шта то држава може да им помогне и заједно са њима наставимо стратегију Града Београда, а то је агресивно запошљавање приватног сектора. Ово је нови начин рада Градске управе и ово већ даје резултате. Претходна радионица звала се „Знањем до циља” у којој су учествовали људи који су тек хтели да отворе предузећа и биле су им неопходне информације шта све треба да ураде. Имамо већ 30 отворених предузећа, већ имамо ново запослене. Сада привредницима који већ раде, који плаћају порез, помажемо да запосле још људи, да унапреде своју производњу, да добију бесповратна средства и учимо их како да дођу до јефтинијих обртних и инвестиционих средстава. Едуковаћемо их како да аплицирају и за страна средства и фондове. Зато ће ова радионица трајати четири дана – рекао је Драгомир Петронијевић, члан Градског већа и председник Савета за запошљавање града Београда.
 
Секретаријат за привреду као ресорни орган за развој пољопривреде и привреде такође активно учествује у радионици „Информацијом до циља”.
 
– Обезбедили смо субвенције и објавили јавне позиве и за субвенције и подстицај у пољопривреди. Такође, и у предузетништву за мала и средња предузећа. Што се тиче саме пољопривреде, имамо неколико субвенција – за проширење органске производње, повртарство и поврћарство, обуку за пчеларе и набавку опреме за пчеларе. Веома нам је битно да те производе, који се производе у ободним општинама града, проследимо и до централних, да изменимо структуру исхране и повећамо конкурентност саме производње. Што се тиче подстицаја за мала и средња предузећа имамо проширење капацитета, уз запошљавање незапослених лица и први пут ове године у јулу ћемо објавити нове субвенције за незапослена лица заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и уз помоћ Националне службе за запошљавање – рекла је Тијана Маљковић, секретарка за привреду.
 
У раду данашње радионице учествовао је и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је истакао да његово министарство ради на повећању броја пријављених радника, како би се спречио рад на црно.
 
– Вама који пријављујете раднике и плаћате све обавезе тешко је да останете у производњи. Зато смо донели одлуку да јавна средства не могу да добију они који не пријављују своје раднике. Држава нуди читаву лепезу мера, бројне могућности и средства за оне који желе да покрену посао. Свако треба да задржи доброг радника – истакао је Вулин.
 
Током радионице „Информацијом до циља” биће организоване презентације и едукације, како би што већи број заинтересованих привредника добио основне информације о јавним позивима које спроводе различите институције. Привредници ће имати прилику и да се упознају са врстама кредита за које могу да аплицирају и обукама и услугама које могу да користе са циљем унапређења свог пословања.
 
 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…