Пројекат „Термална рехабилитација јавних зграда – унапређење енергетске ефикасности у граду Београду” реализоваће се до краја 2019. године, што значи да ћемо ускоро реконструисати објекте Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара, тако да ће бити енергетски ефикасни односно трошиће мање енергије, а уједно пружати бржу и квалитетнију услугу грађанима, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

 

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, државни секретар Министарства рударста и енергетике Стевица Деђански и директорка Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд Снежана Радиновић потписали су 25. априла у Старом двору Меморандум о сарадњи на имплементацији пројекта рехабилитације четири јавне зграде, објављено је у Билтену о развојној помоћи у Србији, Министарства за европске интеграције. Реч је о објектима Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара. Овај пројекат вредан је 16 милиона евра, од чега 11 милиона евра представља допринос ЕУ, а пет милиона износи зајам који Град Београд узима од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Радојичић истиче да је реч о првом пројекту који је Град Београд добио из ИПА средстава Европске уније, уз велику подршку надлежног Министарства за европске интеграције.

– Извршићемо реконструкцију четири објекта која су од виталног значаја за функционисање града, а који у Београду деценијама нису обновљени. Рецимо, од када је изграђена зграда Хитне помоћи, шездесетих година прошлог века, она никада није реконструисана, док се број наших становника значајно повећао. Град Београд коначно ће имати Хитну помоћ, Градску библиотеку, Студентску поликлинику и Стационар по европским стандардима и који ће моћи да одговоре потребама грађана – рекао је градоначелник.

Према његовим  речима, иако није било лако доћи до тачке у којој Град Београд има пројекат који је спреман за финансирање, захваљујући свим надлежним секретаријатима и институцијама града који су радили на решавању имовинско-правних односа, припреми техничке документације, пројекат је спреман за реализацију.

Снежана Радиновић је истакла да је велико задовољство што је након вишегодишњег рада РАРЕИ на припреми идеје и самог пројекта, овај пројекат одобрен за финансирање из средстава Европске уније кроз ИПА 2 компоненту.

– Ово није и једини пројекат Града Београда финансиран из ЕУ средстава. У последњих неколико година, РАРЕИ је успела да повуче средства за Град Београд и кроз пројекте финансиране из различитих програма Европске уније – каже она и објашњава да ће ови пројекти допринети унапређењу модела управљања урбаним шумама, уређењу урбане средине на одабраној локацији у Београду уз помоћ природних решења, као и да ће представљати подршку у раду запослених из локалне самоуправе у појединим процедурама.

Како је министарка Јадранка Јоксимовић истакла приликом потписивања Меморандума о сарадњи, овај пројекат ће бити на корист грађанима у сегментима здравља и културе, што су основе развоја здраве државе.

– Енергетска ефикасност не значи само смањење угљен-диоксида, већ доводи и до конкретних уштеда енергената, што је додата вредност целог пројекта – указала је министарка.

Поводом Светског дана заштите животне средине 5. јуна, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић говориће о пројекту „Термална рехабилитација јавних зграда – унапређење енергетске ефикасности у граду Београду” на конференцији за медије коју организује Програм „Подршка Европске уније у припреми пројеката” (ЕУ ППФ). Ова конференција организује се поводом представљања програма техничке помоћи вредног 20,1 милион евра за припрему техничке/тендерске документације пројеката у области заштите животне средине, енергетике и транспорта.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…