Зграда Хитне помоћи у Београду добија нових 6.000 м2 - Град са ЕБРД заокружио пројекат вредан 16 мил ЕУРА

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и Матео Kоланђели, директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за регион Западног Балкана и директор Канцеларије ЕБРД-а у Србији, данас су потписали Уговор о кредиту у вези са обезбеђивањем дугорочног финансирања за увођење мера енергетске ефикасности у четири јавне зграде у Београду.

Наиме, реч је о зградама Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара. Овај пројекат је вредан 16 милиона евра, од чега је 11 милиона евра обезбеђено из бесповратних средстава Европске уније, из Инструмента претприступне помоћи ЕУ (ИПА), а пет милиона евра Уговором о кредиту са ЕБРД-ом.

Догађају је присуствовала министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, секретар за инвестиције Лука Петровић, директорка Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд Снежана Радиновић као и амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре.

– Београђани ће на располагању имати функционалније објекте, нарочито зграду Хитне помоћи, која ће имати додатних 6.000 квадрата. Ништа мање није важна ни чињеница да ћемо овим пројектом показати да смо способни да заједно са Европском унијом и осталим партнерима, уз велику помоћ Министарства за европске интеграције, реализујемо овакве пројекте. Такође, требало би нагласити да је ово конкретан допринос бољој енергетској ефикасности у Београду. На овај начин ћемо успоставити модел који ће моћи да буде имплементиран у већи број зграда у нашем граду. Посебно бих истакао то што је Град Београд у сарадњи са надлежним министарствима успео да покаже спремност да реализује овако велики пројекат и да обезбеди 11 милиона евра бесповратних средстава, на чему смо изразито захвални Европској унији – рекао је Радојичић.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је подсетила да пре четири године енергетска ефикасност није била питање коме се посвећивало оволико пажње приликом реализације и планирања пројеката, као што је то случај данас.

– То значи да смо на прави начин препознали важност ове теме и мислила сам да је право време да „уђемо” у такву врсту пројеката, посебно за Град Београд. Показало се да смо у синергији са Европском унијом још тада препознали нешто што ће бити тема у наредним годинама и деценијама, а све то је потврђено прошле недеље отварањем кластера 4 – „Зелене агенде и одрживе повезаности” где је један од важних сегмената енергетика и енергетска ефикасност –  рекла је Јоксимовићева.

Матео Kоланђели, директор Европске банке за обнову и развој за регион Западног Балкана, истакао је да је енергетска ефикасност један од кључних приоритета за ЕБРД када је Србија у питању.

– Мислим да је то почетна тачка смањења емисије штетних гасова, пре свега угљен-диоксида. Зграде које буду реновиране и енергетски ефикасне биће свакако комфорније за коришћење, а наравно да ће након реализације овог пројекта бити енергетски стабилније и безбедније. Такође, то је веома добар начин за стимулисање отварања „зелених” радних места и инвестиција у локалној економији – истакао је Kоланђели.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре је истакао да данашње потписивање уговора и почетак реализације ових пројеката показује заједничку посвећеност ЕУ, Србије и Града Београда „зеленој енергији”.

– То је апсолутни приоритет Европске уније, јер смо се обавезали на смањење емисије штетних гасова и умањење ефеката стаклене баште. Енергетска ефикасност има централну улогу у том задатку, јер ћемо напретком по том питању трошити мање електричне енергије и самим тим смањити емисију штетних гасова. Такође, не би требало занемарити ни смањење трошкова за електричну енергију – рекао је Жиофре.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…